A Rákbetegek Európai Koalíciója (ECPC) azért indította el ‘Az EU-s tagállamok Covid19-világjárványra és rákra adott válaszainak feltérképezése’ című felmérést, hogy képet kapjon az EU-ban élő rákbetegek, ráktúlélők és a rákbetegekkel foglalkozó gondozók tapasztalatairól. Vegyen részt a felmérésben és mondja el nekünk tapasztalatait!

A felmérés az Európai Unió országainak összes nyelvén elérhető. Ide kattintva érheti el a kérdőívet, a kívánt nyelvet pedig a képernyő jobb felső sarkában választhatja ki (lásd az alábbi képet)

Mi a felmérés célja?

Szeretnénk felmérni, hogy a COVID-19 milyen hatást gyakorolt a rákbetegekre és a rákbetegek kezelésére Európában. A kérdőívre adott válaszok átfogó képet fognak nyújtani arról, hogy a világjárvány hogyan érintette a rákbetegeket és segíteni fog nekünk abban, hogy a világjárvány miatt megváltozott helyzetben is támogatást nyújthassunk a rákbetegeknek. A válaszok segíteni fognak nekünk abban, hogy:

• a döntéshozókkal egyeztetve, minden országban és minden helyzetben elősegíthessük a rákellenes terápiákhoz való minőségi és egyenlő hozzáférést.
• felmérjük, hogy az akadályoztatott egészségügyi ellátás ronthatja-e a kezelések kimeneteleit és növelheti-e a halálesetek incidenciáját a következő évben.
• meghatározzuk az új betegképviseleti, érdekérvényesítési és kutatási témákat.

Az Ön által megadott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük: az adatok statisztikai elemzése során mindvégig megőrizzük az Ön anonimitását.

Mennyi időt vesz igénybe a felmérés?

A kérdőív kitöltése 15 percet vesz igénybe.

Tudok-e bármiben segíteni a kérdőív kitöltését követően?

Köszönjük, hogy kitöltötte kérdőívünket! Felmérésünket Ön is megoszthatja a közösségi médiában, a Twitteren pedig megoszthatóak a felméréssel kapcsolatos posztjaink. Kérjük, ossza meg barátaival és rokonaival is: ezzel hozzájárulhat, hogy valóban átfogó képet kapjunk a rákbetegek helyzetéről a Covid19-világjárvány ideje alatt. A felmérés kívánt nyelvét a képernyő jobb oldalán található legördülő menüből átállítva az Önétől eltérő nyelven is megosztható a kérdőív. Bármilyen kérdés esetén lépjen velünk kapcsolatba a paulina.gono@ecpc.org e-mail címen. Köszönjük, hogy kitöltötte és megosztotta kérdőívünket. Bármilyen észrevételt szívesen fogadunk!

Ki hitelesítette ezt a felmérés?

Felmérésünket az ECPC Tudományos Biztosságának tagjai lektorálták: Dr. Claudia Allemani, a London School of Hygiene and Tropical Medicine Ráktúlélő Csoportjának daganatepidemiológia professzora és Prof. Mark Lawler, a belfasti Queen’s University Orvos-, Egészség- és Élettudományi Karán működő Transzlációs Rákgenomikai Csoport elnöke. Köszönjük továbbá Dr. Frances Drummond (kutatói adminisztrátor, Breakthrough Cancer Research) és Dr. Isabelle Soerjomataram (osztályvezető-helyettes, Cancer Surveillance, International Agency for Research on Cancer) közreműködését is.

A Rákbetegek Európai Koalíciójáról

A Rákbetegek Európai Koalíciója (European Cancer Patient Coalition; ECPC) az európai rákbetegek érdekképviseleti szerve. A több mint 450 tagot számláló ECPC Európa legnagyobb, rákbetegeket tömörítő ernyőszervezete, amely az EU mind a 28 tagállamában jelen van, emellett további európai és nem európai országban is képviselteti magát. Az ECPC a daganatok összes típusával foglalkozik, a legritkábbtól a legelterjedtebb fajtákig.