Europska koalicija oboljelih od raka (ECPC) pokrenula je anketu „Mapiranje odgovora država članica EU-a na pandemiju COVID-19 i rak” radi praćenja iskustva oboljelih od raka, izliječenih od raka ili njegovatelja oboljelih od raka iz svih dijelova EU-a. Sudjelujte i opišite nam svoje iskustvo! Anketa je dostupna na svim jezicima EU-a.

Ako kliknete ovdje, idete izravno na anketu gdje možete odabrati željeni jezik u gornjem desnom kutu zaslona (vidi sliku u nastavku)

 

 Čemu služi anketa?

U suštini, željeli bismo mapirati učinak koji je COVID-19 imao na oboljele od raka i njihovo liječenje širom Europe. Te informacije omogućit će nam duboki i opsežni prikaz načina na koji je ova pandemija utjecala na oboljele od raka i moći ćemo nastaviti pružati potporu životima oboljelih od raka tijekom vremena bez presedana, kao što je trenutačna pandemija. Zahvaljujući tim informacijama možemo i:

• suočiti tvorce politika s problemom i pozvati na kvalitetu i jednak pristup liječenju za oboljele od raka u svim zemljama pod svim okolnostima.
• razumjeti u kakvoj su vezi poremećaji u pružanju zdravstvene skrbi s pogoršanim ishodima liječenja i povećanom stopom smrtnosti u nadolazećoj godini.
• predvidjeti/utvrditi nova zagovaranja, nove politike i nove istraživačke teme

S informacijama koje nam povjerite postupat ćemo strogo povjerljivo: izvest će se statistička analiza i vaša će se anonimnost u potpunosti poštovati.

Koliko traje?

Za popunjavanje ankete potrebno je 15 minuta.

Popunio/la sam anketu, kako još mogu pomoći?

Hvala vam na popunjavanju ankete! Možete nam pomoći u daljnjem širenju ako podijelite anketu na društvenim medijima ili ako pošaljete tweet naših objava o anketi na Twitteru. Podijelite anketu i s prijateljima i rodbinom; tražimo široki raspon oboljelih od raka koji se liječe tijekom pandemije bolesti COVID-19 – što više ljudi čuje za našu anketu, to bolje. Potičemo vas da izaberete jezik među dostupnim prijevodima u padajućem izborniku na desnoj strani zaslona i proširite anketu na željenom jeziku. Ako imate bilo kakvih pitanja, pišite na adresu paulina.gono@ecpc.org. Željeli bismo vam unaprijed zahvaliti na sudjelovanju i širenju i veselimo se vašim odgovorima.

Tko je odobrio ovu anketu

Anketu su pregledali članovi znanstvenog odbora ECPC-a, Dr. Claudia Allemani, izvanredna profesorica epidemiologije raka u grupi izliječenih od raka na fakultetu London School of Hygiene and Tropical Medicine i Prof. Mark Lawler, predstojnik katedre za translacijsku genomiku raka, Medicinski fakultet, Health and Life Sciences (Zdravstvene i biološke znanosti), Queen’s University Belfast. Cijenimo i doprinos koji su nam dale Dr. Frances Drummond, istraživačica za Breakthrough Cancer Research i Dr. Isabelle Soerjomataram, zamjenica voditelja odjela, Odjel za nadzor raka, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC).

O Europskoj koaliciji oboljelih od raka

Europska koalicija oboljelih od raka (ECPC) glas je oboljelih od raka u Europi. ECPC ima više od 450 članova i najveća je europska krovna udruga oboljelih od raka koja obuhvaća svih 28 država članica EU-a i mnoge druge europske i zemlje izvan Europe. ECPC predstavlja bolesnike oboljele od svih vrsta raka, od najrjeđih do onih najčešćih.