Evropska koalicija onkoloških bolnikov (ECPC) je za namen spremljanja izkušnje bolnikov z rakom, oseb, ki so prebolele raka ali negovalcev bolnikov z rakom z vseh koncev EU pripravila anketo ‘Beleženje odzivnosti držav članic EU na pandemijo COVID-19 in rakasta obolenja. Prosimo vas, da sodelujete in z nami delite svojo izkušnjo!

Anketa je na voljo v vseh jezikih EU. Klik tukaj vas preusmeri neposredno na anketo, kjer lahko v zgornjem desnem kotu zaslona (glejte spodnjo sliko) izberete vaš želen jezik

 

Čemu je anketa namenjena?

V osnovi želimo opredeliti učinek, ki ga je pandemija COVID-19 širom Evrope imela na bolnike z rakom in na njihovo zdravljenje. Ti podatki nam bodo omogočili poglobljen in obsežen pregled nad tem, kako je ta pandemija prizadela bolnike z rakom, in nam pomagali še naprej podpirati življenja bolnikov z rakom v izjemnih obdobjih, kot je trenutna pandemija. Nato pa bomo lahko s temi podatki:

• seznanili oblikovalce politike in zahtevali kakovosten in enakopraven dostop do zdravljenja bolnikov z rakom v vseh državah v vsakršnih okoliščinah.
• videli, kako je moten potek zagotavljanja zdravstvenega varstva povezan s slabšimi izidi zdravljenja in povečano smrtnostjo v prihajajočem letu.
• napovedovali/prepoznavali nove teme zagovorništva, politike in raziskav

Podatki, ki nam jih boste zaupali, bodo obravnavani strogo zaupno: analizirani bodo statistično, pri tem pa bomo v celoti spoštovali vašo anonimnost.

Kako dolgo traja?

Izpolnjevanje ankete traja 15 minut.

Izpolnil/a sem anketo, ali lahko pomagam še kako drugače?

Hvala, ker ste izpolnili anketo! Lahko nam pomagate pri nadaljnjem razširjanju te ankete, in sicer z deljenjem na družbenih medijih ali poobjavo naše objave o anketi na Twitterju. Prosimo, da anketo delite jih tudi s prijatelji in sorodniki, saj stremimo k širokemu naboru bolnikov z rakom, ki se zdravijo med pandemijo COVID-19. Več ljudi dosežemo, tem bolje. Vabimo vas, da si v padajočem meniju na desni strani zaslona med prevodi izberete vaš jezik in anketo delite v vašem izbranem jeziku. Če se vam porajajo vprašanja, nam lahko pišete na naslov paulina.gono@ecpc.org. Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vaše sodelovanje in deljenje ter se veselimo vaših odgovorov.

Kdo je odobril to anketo?

Anketo sta preučila člana Evropske koalicije onkoloških bolnikov (ECPC), dr. Claudia Allemani, izredna profesorica epidemiologije raka v skupini za osebe, ki so prebolele raka, na Londonski šoli higiene in tropske medicine, in prof. Mark Lawler, predsedujoči na oddelku translacijske genomike raka na Fakulteti za znanost medicine, zdravja in življenja na Kraljičini univerzi v Belfastu. Zasluge gredo tudi dr. Frances Drummond, uradnici za raziskave pri organizaciji Breakthrough Cancer Research, in dr. Isabelle Soerjomataram, glavni namestnici vodje oddelka za nadzor raka na Mednarodni agenciji za raziskovanje raka (IARC).

 O Evropski koaliciji onkoloških bolnikov

Evropska koalicija onkoloških bolnikov (ECPC) zastopa rakave bolnike v Evropi. Z več kot 450 člani ECPC predstavlja največje evropsko krovno združenje bolnikov z rakom, ki deluje v vseh 28 državah članicah EU in številnih drugih državah v Evropi in drugod. ECPC zastopa bolnike, ki trpijo za katero koli vrsto raka, od najredkejših do najbolj razširjenih.