Европейска коалиция на пациентите с онкологични заболявания (ECPC) провежда проучването „Изследване на отговора на държавите-членки на ЕС по отношение на пандемията COVID-19 и онкологичните заболявания“, за да проследи опита на пациенти, болни от рак, на излекувани от ракови заболявания и на хората, които полагат грижи за тях от всички краища на ЕС. Моля, участвайте, за да споделите и вашия опит!

Проучването е достъпно за всички езици на ЕС. Щракнете върху тук и ще отидете директно в анкетата, където можете да изберете предпочитания от вас език в горния десен ъгъл на екрана (вижте изображението по-долу)

 Каква е целта на проучването?

По същество бихме искали да изследваме какво влияние оказа COVID-19 върху онкологично болните и лечението им в цяла Европа. Тази информация ще ни даде една по-задълбочена и всеобхватна представа за това по какъв начин раково болните пациенти са били засегнати по време на пандемията и ще ни позволи да продължим да оказваме помощ в подкрепа на живота на онкологично болните при безпрецедентни събития като настоящата пандемия. Освен това, с тази информация можем:

• да предизвикаме и призовем политиците за по-качествен и равноправен достъп на лечение на онкологично болните във всички страни и при всякакви обстоятелства.

• да установим по какъв начин нарушеното здравеопазване оказва влияние на влошените лечебни резултати и повишената смъртност през следващата година.
• да предвидим/идентифицираме нови защитни, политически и научно-изследователски подходи

Дадената от Вас информация ще се третира строго поверително: тя ще бъде статистически анализирана и Вашата анонимност ще бъде напълно гарантирана.

Колко време отнема?

Попълването на анкетата ще отнеме 15 минути.

След попълване на анкетата, мога ли да бъда полезен и след това?

Благодарим Ви за попълването на тази анкета! Можете да ни помогнете за разпространяването и споделянето на анкетата в социалните медии или като ретуитирате нашите анкетни съобщения в Twitter. Молим Ви да споделете с ваши приятели и роднини, тъй като ние търсим широк спектър от пациенти с ракови заболявания, лекувани по време на COVID-19, така че колкото повече хора достигнем, толкова по-добре. Препоръчваме Ви да изберете Вашия език от наличните преводи в падащото меню от дясната страна на екрана и да разпространявате анкетата на предпочитания от вас език. Ако имате въпроси, моля, пишете на paulina.gono@ecpc.org. Бихме искали да Ви благодарим предварително за участието и разпространението и с нетърпение очакваме вашите отговори.

Кой е одобрил това проучване?

Проучването беше прегледано от членовете на Научния комитет на ECPC д-р Клаудия Алемани, Доцент по ракова епидемиология в Групата за раково оцеляване в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и проф. Марк Лоулър, Катедра по транслационна ракова геномика, Факултет по медицина, здравеопазване и науки за живота в Университета Куинс в Белфаст. Признателни сме и за приноса на д-р Франсис Дръмонд, Научен ръководител в Изследванията за пробив в лечението на рака и д-р Изанел Сорйоматарам, Заместник-отговарящ в Отдела наблюдение на рака в Международната агенция за изследвания на рака (IARC).

Относно Европейската коалиция на пациентите с онкологични заболявания

Европейската коалиция на пациентите с онкологични заболявания (ECPC) е гласът на онкологично болните в Европа. С над 450 членове, ECPC е най-голямата чадърна асоциация на пациенти с окнологични заболявания в Европа, обхващаща всичките 28 държави-членки на ЕС, както и много други европейски и неевропейски страни. ECPC представлява пациентите, засегнати от всички видове рак: от най-редките до най-често срещаните.