Kanser hastalarının Covid-19’a karşı aşılanmaları için özet kılavuz. (Türkçe) (Turkish)
Kanser hastaları,
- a) aktif kanser hastalığına sahip olup olmadıklarına,
b) aldıkları kanser tedavisinin türüne,
c) tedavi yönetiminden sonra takip durumunda olup olmadıklarına,
d) kanserden kurtulmuş olup olmadıklarına
bakılmaksızın aşılanmalıdır.
Bununla birlikte, kanser hastaları için hem ulusal hem de uluslararası farklı kuruluşlar tarafından Covid-19 aşılama zamanlaması ve hastaların önceliklendirilmesine yönelik bir takım spesifik öneri yapılmıştır. (Lütfen aşılama için uygun zamanlamayı ve önceliklendirme durumuna dair ayrıntıları doktorunuza danışınız.)
- Eğer hali hazırda aktif kanser hastasıysanız veya kemoterapi gerektiren hematolojik malignensiniz varsa yahut son 5 yılda size katı tümör teşhisi konduysa, Covid-19 hastalığını şiddetli geçirme riskiniz artmış olabilir ve büyük olasılıkla Covid-19 aşısı için önceliklendirileceksinizdir. (Hangi özel risk grubuna dahil olduğunuzu ve önceliklendirme durumunuzu tedavi ekibinize danışmalısınız.)
- Aşı, aldığınız spesifik kanser tedavisine (radyoterapi, immünoterapi, kemoterapi veya diğer spesifik biyolojik tedavi) veya kök hücre nakli yaptırıp yaptırmadığınıza bakılmaksızın size endikedir. Aşılanmayı beklemek, tedavinizi ertelemeniz veya geciktirmeniz için bir sebep değildir.
– Mümkünse aşılamanın kemoterapiye başlamadan önce yapılması tavsiye edilir. Halihazırda kemoterapi alıyorsanız, aşı yaptırmanız beyaz kan hücreleri normal sınırlar içindeyken önerilmektedir.
– Sitotoksik kemoterapi veya immünoterapi alıyorsanız, bazı yetkililer aşının üç haftalık rejimler göz önünde bulundurularak tedaviden 15 gün sonra ve bir sonraki tedaviden de 7 gün önce yapılmasını önermektedir. Alternatif olarak, aşılamanın kemoterapi döngüleri arasında ve en düşük dönemden uzakta yapılması önerilir (düşük kan sayımı süresi, genellikle tedaviden 7-14 gün sonradır, ancak bu durum, spesifik tedaviye bağlı olarak değişebilir). Aşının yan etkileri bekleniyorsa genel olarak tedaviden kaçınmanız önerilir.
– Sitotoksik tedaviyi tamamlamak üzere olan hastalarda, aşının ilk dozunun tedavinin tamamlanmasından ve en düşük periyodun düzelmesinden sonra verilmesi önerilir. Her iki durumda da sizin adınıza en iyi seçeneği belirlemek için doktorunuz veya tedavi ekibinizle görüştükten sonra karar alınır.
– Planlanan bir ameliyatınız olması durumunda aşının ameliyattan en az 1 hafta önce verilmesi tavsiye edilir. Optimal beyaz kan hücresi sayımı yapılmak şartıyla operasyondan sonra herhangi bir zamanda aşılama yapılabilir. Daha fazla tavsiye almak için lütfen doktorunuza veya tıbbi ekibinize danışmayı ihmal etmeyin.
- a) graft-versus-host hastalığı (GvHD) yokluğunda allojenik kök hücre nakli geçirdiyseniz
veya
- b) B-hücresi tükenmesi tedavisi olduysanız,
aşıyı birkaç ay sonra, politika ve önerilerin farklı sağlayıcılar tarafından sağlanması koşuluyla alabilirsiniz. (ESMO, HCS, BSMO, DGHO, ASCO, ASH, Birleşik Krallık Kemoterapi Kurulu). Doktorunuza danışarak sizin için en uygun olan uygulamayı sorun.
Bazı hastalar, tedavileri nedeniyle aşılamadan sonra daha az korunma yaşayabilir. Doktorunuza güvenin, eğer bu hasta alt grubundaysanız, doktorunuz sizi konu ile ilgili bilgilendirecektir.
- Geçmiş Covid-19 enfeksiyonu olan veya aşının ilk dozundan sonra enfeksiyonu olan hastalara aşı yapılması yasak değildir ve bir Covid-19 deneyimi geçirmiş olsanız bile aşılamadan önce Covid-19 enfeksiyonu testi yaptırmak gerekli değildir. Geçmişte Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş olduysanız bile aşı sizin bağışıklığınızı güçlendirecektir. (bağışıklık sisteminin hafızasını güçlendirerek). AIOM, COMU, CIPOMO, HESMO, Covid-19 enfeksiyonunun tamamen iyileştikten 15 gün sonra veya enfeksiyon başladıktan 1 ay sonra yapılmasını önerir.
ASCO, CDC, ilk aşılama dozundan sonra enfeksiyon olması durumunda bir sonraki aşının ilk dozundan 6 haftaya (42 gün) kadar yapılmasını önermektedir.
Covid-19 tedavisinin bir parçası olarak pasif antikor tedavisi (monoklonal antikorlar veya iyileşme plazma) aldıysanız, en az 90 gün sonra aşı olabilirsiniz.
Aşılama kontrendikasyonları
Aşılama kontrendikasyonları genel popülasyon için geçerli olanlarla aynıdır.
- Aşıya veya şiddetli alerjik reaksiyon gibi SARS – CoV 2 aşılarının herhangi bir özel bileşenine karşı kontrendikasyonunuz varsa aşı size endike DEĞİLDİR.
- Geçmişte diğer aşılara veya enjekte edilebilir ilaçlara karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon gösterdiyseniz veya spesifik bir alerjiniz varsa, her durum için rehberlik koşulu değişiklik gösterebileceğinden bunu bir doktorla görüşmeniz gereklidir.
Ek olarak, bir aşıya, ilaca veya yiyeceğe karşı alerjik reaksiyon / anafilaksi geçmişiniz varsa, Pfizer aşısını almamanızın tavsiye edildiği genel olarak kabul edilir. Rehberlik farklı ulusal makamlar ve tıbbi sağlayıcılar arasında değişiklik gösterebileceğinden, bu durumu bir doktorla tartışın.
İlk aşı uygulamasından sonra şiddetli bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz, muhtemelen ikinci doz size verilmeyecektir. Bu durumda bile aşı politikası farklı ülkelerde değişiklik gösterebileceğinden doktorunuzla görüşünüz.
AstraZeneca aşısıyla ilgili son olarak, anafilaksi veya anjiyoödem öyküsü olan hastalar klinik çalışmalardan çıkarılmıştır.
Kanserli hastalarda Covid-19 aşılamasının, bağışıklığın etkinliği ve süresinin yanı sıra kanser tedavileri ile etkileşimleri ile ilgili etkileri konusunda sınırlı veri olduğundan, kanser hastalarının aşılanmasına ilişkin bilgi ve rehberlik, her ülkenin aşılama programları ve gerçek dünya verilerinin ortaya çıkardığı deneyimlerden kaynaklanacaktır. Tüm bilgiler deneyseldir ve zamanla gelişip evrilecektir, çünkü Covid-19 salgını uzun sürecek ve zaman içinde farklı aşamaları barındıracaktır.